1. Home
  2.  » 
  3. Inspiratie
  4.  » Websites

Websites

Schooltv

Op de website van Schooltv is beeld en lesmateriaal geclusterd in een aantal categorieën, waaronder de categorie ‘Techniek en exact’. Binnen deze categorie is het mogelijk om te filteren op leeftijd, fragmenten, afleveringen en animaties. Met dit beeldmateriaal stel je zo een interessante les samen!

www.schooltv.nl

 

Magneten, Papieren Vliegtuig, Slakken, Drijven & Zinken

In het NEMO handboek Science is Primary staan vier compleet uitgewerkte lessen: Magneten, Papieren Vliegtuig, Slakken, Drijven & Zinken. Aan de hand van deze lesvoorbeelden leert u hoe u meer kunt halen uit ‘Hands-on’ activiteiten door het ‘Brains-on’-gedeelte aan te scherpen. De leerlingen leren door zelf te onderzoeken over natuur en door zelf te ontwerpen over techniek. De essentie van deze manier van leren is dat het doen (hands-on) gekoppeld wordt aan het vinden van een antwoord op de vraag hoe zit dat? of hoe werkt het? (brains-on).

Ga naar website

Ruimtevaart en sterrenkunde

Ruimtevaart en sterrenkunde zijn fascinerende en uitdagende onderwerpen om Wetenschap & Techniek een plek te geven in de klas. Er zijn zoveel vragen te beantwoorden: Woont er nu echt een mannetje op de maan? Blijft Saturnus drijven? Wat doet zwaartekracht? Kun je de sterren tellen? Het Science Center NEMO heeft in het kader van het ESERO project verschillende lespakketten ontwikkeld die de kinderen over deze vragen na laten denken en ze aan sporen op onderzoek uit te gaan.

Ga naar website

Mad Science

De missie van Mad Science is om overal waar ze komen de nieuwsgierigheid van kinderen te wekken met behulp van leuke, educatieve activiteiten. Deze activiteiten brengen een beter begrip van wetenschap en techniek en de invloed daarvan op het dagelijks leven met zich mee. Ieder jaar komen miljoenen kinderen in aanraking met Mad Science en leren zij de kinderen de basisbeginselen van wetenschap en techniek. The Mad Science Group is in 1990 gestart in Canada door twee broers, Ron & Ariel Schlien. In Nederland is Mad Science actief sinds 2004.

Codestarter

Codestarter wil kinderen enthousiasmeren voor onder andere programmeren, coderen en ontwerpen en ze inspireren om hun eigen wereld te maken. Zodat ze mee kunnen in de razendsnel veranderende wereld. Codestarter richt zich op het aanbod van naschoolse activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar op het gebied van programmeren, coderen en 3D-printen. Dit doen ze o.a. met hun website, door mensen en organisaties te helpen een club of een cursus te starten, door organisatie van workshops tijdens de Techniekpact on Tour van Andre Kuipers en met een jaarlijks Codestarter event in NEMO Science Musuem.

Ga naar website

 

W&T in de klas

In 2020 dienen alle basisscholen wetenschap en technologie (w&t) te hebben opgenomen in het onderwijsaanbod. We zijn dus op weg naar w&t in de klas!

Maar wat is w&t en hoe geef je hier op je eigen manier invulling aan op de basisschool? Op deze website vind je uitleg, voorbeelden, producten en instrumenten die leraren, schoolleiding en schoolbestuurders ondersteunen om aan de slag te gaan en verder te ontwikkelen.

Ga naar website

Stichting blokje bij blokje

Door gebruik te maken van de Educatieve sets van LEGO zoals We-do, StoryStarter en BuildtoExpress wordt op een originele manier de creativiteit en de voorstellingsvermogen van de kinderen geprikkeld. 21-e eeuws leren gaat over bieden van mogelijkheden aan kinderen om te experimenteren als een vorm van probleem oplossen. Dat doet stichting blokje bij blokje met LEGO. Blokje bij blokje verzorgt de LEGO sets voor uw school en leidt u op om met de lesmaterialen aan de slag te gaan.

Ga naar website

Sinelab

Sine staat voor de transitie naar duurzaam en eigentijds onderwijs waarbij zij het uitgangspunt hanteert dat goed onderwijs altijd een verbinding is tussen denken, ondernemen en verbeteren. Bij Sine leren kinderen door zelf te ontdekken en door het zelf te doen. Sine hanteert daarbij het STEM-concept: Science, Technology, Engineering en Math worden binnen een zinvolle omgeving aangeboden in de vorm van activiteiten en projecten.

Ga naar website

Pittige Plus Torens

De pittige Plus Torens daagt de excellente leerling uit te werken met  hoofd, hart én handen. De felgekleurde torens bevatten onderwerpen variërend van taal tot techniek en van kunst tot organisatie. Werken met deze torens stimuleert bij talentvolle leerlingen de creativiteit, motivatie en het divergente denken. Maar ook het samenwerken, onderzoek en ontwerp, plannen, maken en presenteren.

Ga naar website

Project Hai Techniek

PHT verzorgt educatieve workshops ‘Technologie’ voor de bovenbouwleerling vanaf 11 jaar. Ervaren en bevoegde docenten laten de leerling op een aansprekende wijze kennismaken met techniek. In een dagvullend programma leert de leerling door middel van eigen ontwikkelde modellen en software een computernetwerk te bouwen, te programmeren, computers te besturen en computers aan te sluiten in een netwerk. Alle materialen en elektrische benodigdheden nemen de gastdocenten mee.

Ga naar website

Zo zit dat

Zo Zit Dat is hét weetjesblad voor nieuwsgierige jongens en meiden van 9-15 jaar. In elk nummer geeft het blad antwoord op de leukste vragen van kinderen over natuur en dieren, wetenschap en techniek, sport, avontuur, computers en games. De site van Zo Zit Dat is ook zeker een bezoekje waard. Op de site staan namelijk talloze weetjes en proefjes.

Ga naar website

Techniek in het basisonderwijs

Deze site staat in het teken van techniekonderwijs op de basisschool. De samensteller van deze site heeft zich tijdens zijn studie aan de pabo vier jaar lang actief beziggehouden met ontwikkelen en geven van techniekactiviteiten in zowel de onder-, midden- als bovenbouw. Hij heeft de site opgezet als een ‘ideeënboek’ voor leerkrachten die graag met techniek aan de slag zouden willen gaan of voor leerkrachten die dit al doen en op zoek zijn naar nieuwe lessen of lesideeën. Op de site staan overzichten van een aantal zelfontworpen technieklessen, kant en klare materialen en leskisten van diverse fabrikanten.

Ga naar website

Willem Wever

Willem Wever is een NCRV-programma voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. In Willem Wever kunnen kinderen prangende vragen stellen. Samen met de presentator Ewout Genemans gaan ze op zoek gaan naar het antwoord. Op de Willem Wever-site zijn alle vragen door de jaren heen verzameld en worden er nog dagelijks nieuwe vragen ingestuurd. Kortom, het is een uitgebreide database met antwoorden op vragen als ‘Waarom in vuur heet? Hoe werkt een Fata Morgana? En waarom gaat je haar in de winter overeind staan als je een trui uittrekt. Naast de vele vragen en antwoorden staan er spelletjes, filmpjes en afleveringen van Willem Wever op de site.

Ga naar website

Kidzlab

Op Kidzlab ontdek je van alles over wetenschap en staat vol knutsels en verhalen waarmee kinderen de wetten in de natuur kunnen ontdekken. Initiatiefnemer van deze site is Robbert Dijkgraaf, mathematisch fysicus. Op de Universiteit van Amsterdam werken een aantal betastudenten samen in het Kidzlab, een informeel project waarbij studenten hun kennis vertalen voor kinderen op de lagere school. Ze testen hun projecten met kinderen. De resultaten komen op de website. Kidzlab wil met deze site docenten op scholen eenvoudige middelen in handen geven om samen met de kinderen op onderzoek uit te gaan.

Ga naar website

Hobbyprojecten

Hobbyprojecten.nl is een creatieve website, die boordevol staat met zelfbouw projecten en experimenten. De projecten op deze site staan zijn bedoelt om jongeren kennis te laten maken met de vakken biologie, scheikunde, elektronica en houtbewerking. De projecten zijn gemaakt bij De Jonge Onderzoekers in Eindhoven (DJOE). Dit is een club waar jongens en meisjes vanaf 10 jaar terecht kunnen met een technische of wetenschappelijke interesse. De projecten staan onderverdeeld in de categorieën: licht, geluid, spel, huis & tuin, natuur, knutselen, onderzoek en beveiliging.

Ga naar website

 

Expedition Chemistry

Hoe maak je regenboogmelk? Of slurpende wortels? Elektrisch slijm? Deze en nog veel meer proefjes zijn te vinden op de website expedition chemistry. Doel van de site: Ontdekken hoe spannend chemie is. Naast de uitleg van de proefjes zijn er talloze weetjes te vinden en informatie voor spreekbeurten. Maar er is meer. Zo kan je via de site een chemiesurvivalgids aanvragen, een gastdocent uitnodigen en staan er tips voor de organisatie van een eigen kinderlab.

Ga naar website

Talentenkijker

Talentenkijker – een project van VHTO en Science Center NEMO -geeft leerlingen uit groep 7 en 8 een beter én breder beeld van beroepen in Wetenschap en Techniek (W&T). Tijdens het project gaan jongens en meisjes op zoek naar hun talenten, maken zij kennis met beroepsbeoefenaars uit de wereld van W&T en ontdekken ze welke talenten voor deze beroepen nodig zijn. Er is ook speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Dit lesmateriaal – bestaande uit een map -ontvangen alle aangemelde scholen en wordt gebruikt tijdens de lessen.

Ga naar website

ECENT

ECENT is het Expertisecentrum voor Lerarenopleidingen Natuurwetenschap en Techniek en helpt lerarenopleiders in het uitwisselen van praktijkervaringen, opleidingsplannen en onderzoeksresultaten. Het helpt studenten in hun opleiding en docenten in hun professionele ontwikkeling. Op deze website zijn verschillende lessen te downloaden. Daarnaast bevat het veel artikelen over wetenschap en techniek.

Ga naar website

Naturalis

De educatieve visie van Naturalis is vanuit het perspectief van onderzoekend leren en leren door ervaring. Leerlingen beantwoorden al redenerend en onderzoekend (eigen) vragen. Er zijn diverse lessen voor tijdens een bezoek aan Naturalis. Er zijn echter ook online gastlessen te volgen. Tijdens een online gastles van Naturalis is de klas live via het internet verbonden met een expert van het museum. De leerlingen krijgen een exclusief kijkje achter de schermen en kunnen vragen stellen aan de expert over botten, fossielen, het opzetten van dieren en nog veel meer.

Ga naar website

Webquest

Deze website stelt webquests (WebKwesties), waaronder veel met het onderwerp ‘techniek’ gratis beschikbaar. Kort gezegd is een WebKwestie een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie, in ieder geval voor een flink deel, afkomstig is uit bronnen op internet. Een WebKwestie gaat verder dan het zoeken van een antwoord op een vraag. Leerlingen gaan met een vraagstelling aan de slag die hun denken op een hoger plan brengt. Zij worden gedwongen om de verworven informatie om te zetten in een product. Dit product kan een oplossing voor een probleem zijn, maar ook een hypothese of een ontwerp voor een poster of het maken van een maquette.

Ga naar website

Museon

Op de website van Museon staat een database met het lesaanbod. Het overzichtelijk zoeksysteem per vakgebied en groepsniveau bevat boeiende lessen voor techniek. Lessen als ‘Geluid, er is meer dan je hoort’, ‘Meten is weten’, ‘High Tech Romeinen’ en ‘Magnetisme’. Daarnaast staan op deze website digitale lessen over thema’s als prehistorie, Romeinen, de Tweede Wereldoorlog, water en geluid.

Ga naar website

Proefjes

Proefjes is een geweldige website boordevol proefjes om kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. De proefjes op de website zijn stap voor stap uitgeschreven en maken gebruik van eenvoudige materialen. Bij ieder proefje zijn er kant-en-klare werkbladen om uit te printen. Voor docenten zijn er handleidingen met suggesties voor lessen met een circuit van proefjes in de klas. Vergeet u vooral niet in te schrijven voor de nieuwsbrief om zo elke maand het laatste nieuws te ontvangen over de proefjes en lessen van proefjes.nl.

Ga naar website

Proefjeslab

Proefjeslab is een laboratorium op festivals en evenementen waarin kinderen zelf proefjes doen onder begeleiding van de experts van Proefjes.nl. Door te zien, horen, voelen en misschien zelfs ruiken, kunnen kinderen natuurwetenschappelijke fenomenen op een bijzondere manier ervaren. De makers van Proefjeslab ontwikkelen voor elk evenement een aangepast programma met een combinatie van demonstratieproeven en proeven die de kinderen zelf uitvoeren.

Ga naar website

Wetenschap 24

Wetenschap24.nl is een populair wetenschappelijk multimediaal initiatief van science centre NEMO, Kennislink, NPO, NTR en VPRO. Op deze site staan vele filmpjes, aankondiging van tv- en radioprogramma’s, achtergrond informatie en nieuws. De site is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de wereld om hun heen en een inspiratiebron om met wetenschap en techniek in de klas aan de slag te gaan.

Ga naar website

Science Centra

Deze website bevat informatie over het omvangrijke aanbod van de science centra en wetenschap- en techniekmusea voor het publiek en het onderwijs. De website bevat een uitgebreide agenda met tentoonstellingen en beschrijft wat er te doen is op het gebied van wetenschap en techniek in verschillende musea.

Ga naar website

Technochallenge

Techno Challenge slaat een brug tussen de theorie op school en de praktijk in de samenleving. Doel van de Techno Challenge is het interesseren van jongeren voor techniek, wetenschap, cultuur, open innovatie en het prikkelen van de ondernemersgeest. Op de website staat veel uitdagend lesmateriaal om op een eenvoudig en leuke manier te werken met techniek. Elke les bestaat uit een lesbrief en een werkblad. In de lesbrief staat naast praktische informatie ook wetenswaardige achtergrondinformatie over het onderwerp en door de verwijzing naar bronnenplaatsen ze het onderwerp in een bredere context.

Ga naar website

Leerlijn Techniek

Op leerlijntechniek staan 64 lesideeën, compleet met werkbladen, boeksuggesties, instructiefilmpjes en de mogelijkheid om eventueel benodigd materiaal met een druk op de knop te bestellen. Aanrader!

Ga naar website

Ontdekplek

De stichting Ontdekplek stelt zich ten doel om belangstelling voor techniek te wekken bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op de website staan ruim 50 werkbladen met ‘techniek’ als thema. Ieder werkblad bevat tips voor de leerkracht, aandachtspunten, verwijzingen naar literatuur en leveranciers. Een greep uit de onderwerpen: Japanse lampion, 3D-bril, fiets solderen, zenuwspiraal, waterraket en nog veel en veel meer.

Ga naar website

Encyclopedoe

De EncyclopeDoe is onderdeel van de Ontdekplek. De website staat vol met eenvoudige en goedkope proefjes voor kinderen en leerkrachten in het basisonderwijs. Hoe vol? Nou, op dit moment bevat de site 36372 links en 2540 literatuurverwijzingen naar proefjes en andere activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek. De links zijn ingedeeld in 590 onderwerpen. En iedere maand komen er 300 links bij.

Ga naar website

TULE

Deze website bevat de kerndoelen en daar aan gekoppeld de leerlijnen van de leergebieden: Nederlands, Engels, Friese taal, Rekenen/Wiskunde, Orientatie op jezelf en de wereld/ Techniek, Kunstzinnige orientatie en Bewegingsonderwijs.

Ga naar website